Fırında Hamur Mayalama

Fırında Hamur Mayalama

Fırında hamur mayalama, özellikle soğuk kış günlerinde ve aceleniz olduğu zaman en büyük destekçiniz olacak. Hamur mayalamak zor olmasa da, püf noktalarına dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Öyle herkesin verdiği tarifle, bunu bilmiyorsanız hamuru tam kıvamında mayalamanız oldukça zordur. O kadar emek sarf edersiniz, hamur mayalanmaz. Sonuç hüsran olur. Bu yüzden bazı noktalara dikkat ederek hamuru mayalamanız gerekir. Özellikle bunu fazla bilmeyenler için, hamur mayalamayı ve fırında nasıl hamur mayalanır bunları anlatmaya çalışalım.

Fırında hamur mayalama nasıl olur?

Öncelikle hamur mayalamak için, maya kullanacaksınız. Bu tercihinizi yaş mayadan yana ya da kuru mayadan yana kullanabilirsiniz. Yaş maya alırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalı, soğukta muhafaza edilen yaş mayalardan satın almalısınız. Çünkü bu tür maya hızla bozulur. Yaş maya bozuk olursa keskin bir kokuya, ekşi bir tada sahip olur. Eğer elinize, kaşığa çok yapışıyorsa, mayanın bozuk olduğunu düşünebilirsiniz. Yaş mayayı taze bile alsanız, fazla bekletmeden kullanmalısınız. En geç 1 ay içinde mayayı bitirmelisiniz. Derin dondurucuda da saklama olanağınız yok.

Kuru maya ise, paket halinde satılır ve toz taneli olur. İster tek kullanımlık paketlerde, isterseniz büyük boylarda alabilirsiniz. Kuru mayanız büyük boy olursa, genellikle 1,5 yemek kaşığı maya tariflerinize yeterli olur. Bunları suyun içinde ya da sütte eriterek kullanabilirsiniz. İnstant maya kullanırsanız su ya da sütte eritmeden hamur mayalamada kullanabilirsiniz. Direkt olarak unla ve diğer malzemelerle beraber yoğurma kabına alabilirsiniz.

Maya seçiminizi yaptıktan sonra, hamuru yoğurabilirsiniz. Mayada bulunan bakterilerin canlanabilmesi için, sıvı ihtiyacı vardır. Bu yüzden hamur mayalarken su ya da süt tercih edilir. Süt daha besleyici olduğundan, genellikle tercih edilir. Aynı zamanda daha yumuşak poğaçalar hazırlayabilirsiniz. Bu arada hamurun daha iyi mayalanması için, suyun ya da sütün ılık olması şarttır. Bu nedenle hamurun içine koymadan kullanacağınız sıvıyı elinizi yakmayacak şekilde ısıtın.

Maya bakterilerinin besin olarak şekeri sevmesi nedeniyle, mayalı hamur yaparken içine biraz şeker koymalısınız. Şeker yapacağınız hamurun lezzetini kesinlikle etkilemez. Yoğurma kabında ılık su ya da sütü, şeker ve mayayı birlikte karıştırın. Bunu yaparken metal kaşık kullanmayın. Yaklaşık 5 dakika içinde malzemeler köpürmeye başlar. Fazla beklemeden içine diğer hamur malzemelerini koyarak, hamuru yoğurmaya başlayın. Her zaman elenmiş un kullanmaya özen gösterin. Çünkü un bu şekilde havalanacağından, daha kolay mayalanır. 5-10 dakika kadar hamuru elinizle yoğurmalısınız.

Mamurun mayalanması için, sıcak bir ortamda olması gerekir. Yazın hava sıcak olduğu için, fırında mayalamaya fazla ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak kışın soğukta fırında hamur mayalama daha kolay oluyor. Hamuru yoğurduktan sonra, turbo fırınınızı sadece 75 dereceye açarak, 10 dakika kadar ısıtmalısınız. Fırının içi sıcak olmayacak, sadece ılık olmalı. Daha sonra fırını kapatarak, hamuru fırının içine koyun. Yaklaşık 30 dakika içinde hamurunuz iki katına kadar kabaracaktır. Bundan sonra mayalı hamuru kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak hamuru şekillendirmeden önce, havasını almanız için yoğurmanız gerekir. Böylece kıvamı ve pişince kabarması daha iyi olacaktır. Aynı zamanda mayalı hamuru şekilendirip fırın tepsisine dizince, üzerine yumurta sarısını sürüp en az yarım saat daha tepsi mayası için bekletmelisiniz. Daha sonra mayalı hamuru fırına atarak, pişirebilirsiniz. Eğer iki tepsi mayalı hamurdan poğaça hazırladıysanız, bunları tek tek pişirmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede poğaçaların daha güzel kabardıklarını görebilirsiniz. İşte fırında hamur mayalama işinizi bu kadar kolaylaştırıyor. İstediğiniz zaman puf poğaçalar hazırlayabilirsiniz.
Son Güncelleme : 03.11.2018 21:17:50

Fırında Hamur Mayalama Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Fırında Hamur Mayalama"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Milföy Hamuru
Milföy Hamuru
Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay olmakla beraber sizin için ekonomik de olacaktır. Her seferinde markete inmek yerine evde kendi...
Gözleme Hamuru Tarifi
Gözleme Hamuru Tarifi
Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır. İster mayalı hamur isterse mayasız hamurlara farklı iç malzemeler ekleyerek çok lezzetli göz...
Evde Şeker Hamuru Yapımı
Evde Şeker Hamuru Yapımı
Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için en önemli püf nokta şerbetinizin soğuyana kadar sabırlı olmanız gerekmektedir. Sıcak şerbet pu...
Çiğ Börek Hamuru
Çiğ Börek Hamuru
Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek hemen hemen ülkenin dört bir köşesinde sevilerek tüketilmeye başlandı. Eskişehir'e giden herke...
Lazanya Hamuru
Lazanya Hamuru
Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeşitleri, tavuk-mantar ve çeşitli peynirler ile de yapılabilmektedir. Lazanya genellikle üzerin...
Hamur Köftesi
Hamur Köftesi
Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisinde ki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğinin yanı sıra ise gayet lezzetli bir yemek olmaktadır. Bunun yanı sıra hamur köftesinin de...
Baklava Hamuru
Baklava Hamuru
Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı zamanda misafirlere de ikram edilebilecek en temel tatlıdır. İster cevizli olsun ister fıstık...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi bulunmakta ve her biri farklı lezzetler ile sofraları süslemektedir. Görünüm ve lezzet bakımın...
Tuzlu Hamur İşleri
Tuzlu Hamur İşleri
Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Yapımları oldukça kolay olan hamur işi tariflerini hiç zorlanmadan ya...
Milföy Hamurundan Börek
Milföy Hamurundan Börek
Milföy hamurundan yapılan börek, hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç çeşit börek yapmak mümkün. Biz peynirli börek yapacağız. Peynirde de, beyaz peynir tercihimdir. ...
Krep Hamuru
Krep Hamuru
Krep Hamuru, Anadolu' da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ile yapılan bu lezzetli hamur işi, Özellikle Anadolu' da ve Trakya'da ...
Kurabiye Hamuru
Kurabiye Hamuru
Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. Sade, kakaolu, tarçınlı, zencefilli gibi içine konulan malzemeye göre çeşit çeşit kurabiye ham...

 

Peynirli Hamur İşleri
Ekmek Hamurundan Poğaça
Hamurdan Yapılan Şeyler
Elmalı Turta Hamuru
Hamur İşleri
Yumuşak Pizza Hamuru
Kabartma Tozlu Hamur Kızartması
Hamur Nasıl Mayalanır
Kolay Börek Hamuru
Haşhaşlı Hamur İşleri
Ekmek Kadayıfı Hamuru
Kruvasan Hamuru
Makarna Hamuru
Ekler Hamuru
Şeker Hamuru Kurabiye
Elmalı Pasta Hamuru
Waffle Hamuru
Ispanaklı Börek Hamuru
Milföy Hamuru
Gözleme Hamuru Tarifi
Evde Şeker Hamuru Yapımı
Çiğ Börek Hamuru
Lazanya Hamuru
Hamur Köftesi
Baklava Hamuru
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Popüler İçerik
Kruvasan Hamuru
Kruvasan Hamuru
Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızca'da hilal açması anlamına gelen, Avusturya köken...
Makarna Hamuru
Makarna Hamuru
Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem...
Ekler Hamuru
Ekler Hamuru
Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara dikkat ...
Şeker Hamuru Kurabiye
Şeker Hamuru Kurabiye
Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en ...
Elmalı Pasta Hamuru
Elmalı Pasta Hamuru
Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat...
Waffle Hamuru
Waffle Hamuru
Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca...
Ispanaklı Börek Hamuru
Ispanaklı Börek Hamuru
Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. çoğu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018