Diyet Hamur İşleri Diyet hamur işleri, özellikle kilo vermek isteyen ya da kilo kontrolü sağlamak isteyen bireylerin tükettikleri yiyecekler arasında dikkatli olunması gereken bir kategori olarak öne çıkar. Ancak, hamur işlerinden tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz. Diyet programına uygun şekilde hazırlanan hamur işleri ile hem lezzetli hem de sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Kullanılan malzemelerde yapılan küçük değişiklikler, hamur işlerini diyete uygun hale getirebilir. Şimdi, diyet hamur işi tariflerine göz atalım. Peynirli Diyet Poğaça Peynirli Diyet Poğaça İçin Gerekli Malzemeler
Peynirli Diyet Poğaça Nasıl Yapılır? Yoğurma kabının içine oda sıcaklığında erimiş margarin, yoğurt, 1 tane yumurta, keten tohumu ve tuz eklenerek karıştırılır. Malzemeler tamamen karıştıktan sonra unu yavaş yavaş ilave edin. Hamurun kıvamı ele yapışmayacak şekilde olmalıdır. Hamur yoğrulduktan sonra üzerine nemli bir bez kapatılarak 10 dakika kadar bekletilir. Bekleme süresi tamamlanınca ince kıyılmış dereotu ve ezilmiş yağsız peynir eklenip hamur tekrar yoğrulur. Hazır hale gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına yuvarlanan poğaçalar sıralanır ve üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Fırın 180 dereceye ayarlanarak ısıtılır. Isınan fırına poğaçalar verilerek poğaçaların altı üstü kızarıncaya kadar fırınlanır. Afiyet olsun. Çavdar Unlu Lahmacun Çavdar Unlu Lahmacun İçin Gerekli Malzemeler
İçi İçin
Çavdar Unlu Lahmacun Nasıl Yapılır? Lahmacun için ilk olarak iç harç hazırlanarak soğumaya bırakılır. İç harç için kuru soğan ince ince doğranır. Ardından biber doğranır. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek ısıtılır. Isınan yağa ilk önce kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Ardından doğranan kuru soğan ilave edilir ve kavurma işlemi devam ettirilir. Soğan kavrulunca biber ilave edilir. Domatesin kabuğu soyularak kavrulan malzemelerin üzerine küp-küp doğranır. Malzemeler bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. Biber salçası, baharatlar, tuz ve ince kıyılmış maydanoz eklenip bir iki dakika daha kavrulup iç harç ocaktan alınır. Hamuru hazırlamak için un haricinde diğer malzemeler yoğurma kabına alınır. Tüm malzeme homojen bir şekilde karıştıktan sonra üzerine yavaş yavaş un eklenip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur 15 dakika üstü kapalı şekilde dinlendirilir. Dinlenen hamur 4 parçaya bölünür. Her bir parça incecik açılır ve açılan hamurlara hazırlanan iç harç dökülür. İç harç el ile hafif bastırılarak hamurun her tarafına eşit yayılır. Fırın 180 derecede ısıtılarak hazırlanan lahmacunlar fırına verilir. Lahmacunların kenarları ve altı kızarana kadar fırında bekletilir. Yaklaşık 15-20 dakika içinde pişecektir. Sıcak olarak servise sunulur. Afiyet olsun. Light Mermer Desenli Puf Light Mermer Desenli Puf İçin Gerekli Malzemeler
Light Mermer Desenli Puf Nasıl Yapılır? Tatlandırıcı, yumurta, süt, yağ, hurma şurubu, maya ve vanilya çukur bir kabın içine alınarak karıştırılır. Karışan malzemelere yavaş yavaş un eklenip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğrulur. Hamur iki eşit parçaya ayrılır. Yarısına kakao ve 1 yemek kaşığı su ilave edilerek tekrar yoğrulur. Hamur simsiyah bir hamur olmamalı, alacalı bir görünümü olmalıdır. Hazırlanan kakaolu hamur dikdörtgen ve ince olacak şekilde merdane ile açılır. Sade hamur ince ve uzun olacak şekilde kakaolu hamurun ortasına koyulup, kakaolu hamur sarılır. Hamur baton şeklini alacaktır. Hamurdan 3 parmak eninde parçalar kesilir. Her bir parça hamurun orta kısmı parmak ile delinir ve içine yarım çay kaşığı kadar chokoliva eklenir. Ardından hamur tekrar kapatılarak, avuç içinde yuvarlanır. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Yarım saat kadar tepside mayalanması bekletilerek 100 derecede ısıtılan fırına verilir. 10 dakika kadar 100 derecede pişirildikten sonra fırın 180 dereceye ayarlanır. 15 dakika daha pişirilir. Hamurun kenarları ve altı kızarmışsa fırından alınır. İlk sıcaklığını atması beklendikten sonra puflar servis için hazırdır. Afiyet olsun. |
Zuhur
26 Temmuz 2024 CumaDiyet hamur işleri ile kilo verme sürecinde olanlar için lezzetli ve sağlıklı alternatifler sunulmuş. Peki, bu tariflerde kullanılan malzemelerin besin değerleri kilo kontrolünü ne kadar destekliyor? Özellikle light margarin ve yoğurt kullanımının, geleneksel malzemelerle karşılaştırıldığında sağlık açısından farkı nedir?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Zuhur,
Diyet hamur işleri, kilo verme sürecinde olanlar için gerçekten iyi bir alternatif olabilir. Light margarin ve yoğurt gibi malzemelerin kullanımı, geleneksel malzemelere kıyasla daha düşük kalori ve yağ içeriğine sahip olmaları nedeniyle avantaj sağlar. Light margarin, normal margarine göre daha az yağ içerir ve bu da toplam kalori alımını düşürmeye yardımcı olabilir. Yoğurt ise protein açısından zengin olup, fermente bir ürün olduğu için sindirimi de kolaylaştırabilir. Ayrıca, yoğurt probiyotik içerdiği için bağırsak sağlığını destekler. Bu nedenle, diyet hamur işlerinde bu tür malzemeleri kullanmak, kilo kontrolü sürecinde daha sağlıklı ve dengeli bir beslenme sağlar.