Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru

Mantı denince akla ilk gelen genellikle Kayseri mantısıdır. Ancak Türkiye'nin farklı bölgelerinde kendine özgü mantı çeşitleri bulunmaktadır. Kayseri mantısının bir diğer özelliği ise bir yemek kaşığına tam 40 adet sığabilmesidir. Çünkü Kayseri mantısı oldukça küçük ebatlarda hazırlanır ve kendine has bir lezzeti vardır. Oldukça lezzetli olan mantı, biraz zahmetli bir yemek türüdür. Mantı, özellikle baharat ve kıyma ile hazırlanmış iç harcının hamur ile birleşmesinden sonra mükemmel bir tada sahiptir. Genellikle klasik mantı, baharat aromasının eklenerek kıymalı iç harcın küçük hamur parçalarına konması ile hazırlanır. Ayrıca mantı, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve en popüler yemek türlerinden biridir. Mantının yoğurt ile bir araya geldikten sonra en güzel sahnesi ise üzerine dökülen tereyağı ve salçalı sostur. İsteğe göre mantının üzerine sumak da ekleyebilirsiniz.

Mantı Hamurunun Malzemeleri

  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Aldığı kadar su

Mantının İç Malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet büyük soğan (rendelenmiş)
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz, karabiber

Mantının Sosu

  • Yoğurt, sarımsak
  • Nane, sumak
  • Kırmızı pul biber
  • Tereyağı

Mantı Hamuru Nasıl Yapılır?

Öncelikle unu bir kasenin içine koyun ve ortasını açın. Yumurtayı, tuzu ve bir miktar suyu ekleyerek kıvamını buluncaya kadar yoğurun. Daha sonra bir oklava yardımı ile aldığınız mantı bezesini yaklaşık 5 mm inceliğinde açmaya özen gösterin. Açtığınız hamuru üzerine çok hafif un serpilen büyük ve geniş bir tahtanın ya da masanın üzerine alın. Tahtanın üzerine aldığınız hamuru enlemesine ve boylamasına yaklaşık 3-4 cm genişliğinde kareler halinde kesin. Hamurun yuvarlak kısımlarını da ortasından büzerek fiyonk şekli verin ve daha sonra pişirmek için bir kenara kaldırın.

Mantının İç Malzemesi Nasıl Hazırlanır?

Çukur bir kabın içine aldığınız kıymanın içine karabiber ve tuzunu ekleyin. Önceden yıkanmış olan maydanozları ve soğanı ince doğrayarak ekleyin. Mantının içini çok sıkmadan hafifçe yoğurarak malzemelerin özleşmesini sağlayın.

Mantı Hamurunun Pişirilmesi ve Sosunun Hazırlanması

Bir tencerenin içine suyu ve tuzu ekleyerek kaynatın. Bu sırada hazırladığınız kıymalı harcı küçük parçalara kesilen hamur parçalarının içine tek tek yerleştirin. Hamurun uçlarını karşılıklı gelecek şekilde köşelerini birleştirin ve sıkıca kenarlarını kapatın. Un serpilmiş olan başka bir tepsinin üzerine hazırlanan mantı hamurlarını biriktirin. Tenceredeki kaynayan suyun içine mantı parçalarını bırakın ve orta dereceli ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin, daha sonra mantı hamurlarını açmamaya özen göstererek süzgeç ile süzerek alın. Ayıklanmış ve dövülmüş olan sarımsak tanelerini yoğurdun içine karıştırın ve büyük geniş bir tepsinin içine alın. Sosu için tavaya tereyağını kızdırın ve süzdüğünüz mantının üzerine gezdirin. Sarımsaklı yoğurt ile mantıları karıştırın. Tavanın içine tereyağını koyun ve kırmızı pul biberi ekleyin, ancak biberler yanmadan mutlaka tavayı ocaktan alın. Hazırladığınız mantının üzerine gezdirin, arzuya göre nane ve sumak da ekleyebilirsiniz. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamur Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekmek Hamurundan Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Kruvasan Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kruvasan Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Karbonatlı Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Karbonatlı Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Poğaça Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Poğaça Hamuru Tarifi ve Malzemeleri